ON GRID
Şebekeye Bağlı Sistemler
ON GRID

Şebekeye bağlı sistemler, Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan ve temiz enerji üretimine katkı sağlayan bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisine dayanmaktadır. Güneş enerjisi, güneş ışığından elde edilen enerjiye dayanan bir teknolojidir. Bu enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemlere ise Güneş Enerji Santrali (GES) denir, bu kısaltma Güneş Enerji Santrali'nin açılımıdır.

GES'ler, Türkiye genelinde kullanılan büyük ölçekli güneş enerjisi sistemleridir. Güneş enerjisiyle çalışan küçük cihazlar gibi GES'ler de mantık olarak güneş ışıklarından enerji elde eder, ancak büyük güneş panelleri ve depolama sistemleri kullanarak elektrik enerjisine dönüştürür. Bu paneller genellikle galyum arsenit ve kristal silisyum gibi malzemelerden yapılmış büyük güneş hücrelerini içerir.

Güneşten gelen ışınlar, fotovoltaik modüller ve diğer bileşenlerin kurulumu ile birleştirilerek elektrik enerjisine dönüştürülür ve büyük güneş panellerine veya akülere depolanır. Bu depolama sayesinde, güneş enerjisi gece veya bulutlu günlerde dahi kullanılabilir hale gelir, böylece sürekli enerji arzı sağlanır.

GES'ler, temiz enerji üretimi konusunda önemli bir role sahiptir ve Türkiye'nin enerji portföyünde giderek daha fazla yer almaktadır. Bu sistemler, çevre dostu bir enerji kaynağı olarak, enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve karbon ayak izini azaltmak isteyenler için etkili bir çözümdür.

On Grid Sistemler

Şebeke Bağlantılı On Grid Güneş Enerjisi Sistemlerinin Avantajları:

  • Sistemde depolama cihazı kullanılmadığı için ek maliyet oluşturmaz.
  • Üretilen enerji şebekeyle bağlantılı olduğu için fazla enerji satılabilir.
  • Sistemde üretilen fazla enerji satılabildiği için gelir elde edilebilecektir.
  • Güneş panellerinin 25 yıl ömür beklentisi olduğundan birkaç yıl içinde maliyetini kâra çevirerek uzun vadeli bir yatırım sağlayacaktır.
  • İstenilen boyut ve alana göre sistem kurulumu yapılabileceği için esnek bir yapıya sahiptir.
  • Alan yeterli olduğu taktirde sistem kurulu gücü arttırılabilmektedir.
  • Şebeke Bağlantılı On Grid Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kullanım Alanları:

  • Şehir elektriği kullanılan konutlar
  • Otel ve apartlar
  • Güneş enerjisi santralleri
  • Organize sanayi, şehir içindeki işletme ve fabrikalar
  • Çiftlikler
  • Soğuk hava depoları
  • Tarımsal sulamalar
  • Alışveriş merkezleri


  • Bugün dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarından en çok artışı gösteren güneş enerjisidir. Düşük maliyeti, kolay uygulanabilir olması ve yatırılan paranın kısa sürede kazanç olarak geri gelmesi güneş enerjisini tercih sebebi yapmaktadır.

    Güneş Enerjisi Santralleri (Güneş Tarlaları)

    Türkiye coğrafi konum bakımından güneş ışınlarını en çok alan ülkelerden biridir. Her ne kadar güneş enerjisinden yararlanma konusunda geç kalınmış olsa da, devlet teşviki ve çıkarılan kanunlarla birlikte büyük atılımlar gözleniyor. Her yıl birbirinden devasa GES’ler yurdun dört bir yanında devreye giriyor.

    Yüzlerce dönüm araziye güneş panelleri kurulduğu için doğal olarak halk dilinde “güneş tarlası” olarak adlandırılıyor.

    Güneş tarlaları sadece bireysel konutların veya şirketlerin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılmamaktadır. Ayrıca güneş tarlalarından elde edilen enerji kamuya ait elektrik şebekesine aktarılarak bireysel olarak güneş panellerine sahip olmayan konutların, kuruluşların ya da şirketlerin elektrik enerjisi ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olur.

    Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, YEGM’e göre ülkemizde her 1 metrekareye yılda ortalama 1.311 kWh güneş enerjisi düşmektedir. Ülkemizin yıllık toplam güneşlenme süresi ise 2.640 saattir. Güneş enerjisinden en iyi yararlanan, Ekvator’un 35° Kuzey ve 35° Güney enlemleri arasında yer alan bölge yıllık 2.000-3.500 saat güneş almaktadır. Bu veriler, Türkiye’nin güneş enerjisinden verimli bir şekilde yararlanmak için oldukça uygun bir coğrafi konuma sahip olduğunu göstermektedir.

    Sistemin temel bileşenleri;

  • Fotovoltaik Panel
  • Invertör
  • Alt Yapı ( Konstrüksiyon ), Tracker Sistem
  • DC ve AC kablolar, Ges panosu
  • Uzaktan İzleme Sistemi
  • Smart Meter


  • Fotovoltaik Panel: Güneş enerjisini elektrik akımına dönüştüren teknolojiye fotovoltaik (PV) teknolojisi denir.

    Tracker: Ges takip sistemi, verimliliği bir tık öteye taşıyıp güneşten yararlanma süresini gün boyuna taşıyan sistemdir. Güneş takip sistemi sayesinde, güneş enerjisinden gün boyu yararlanabilme olanağı ile kaybolan kısmın tekrar sisteme katılımı ve verimin artması sağlanabiliyor. Güneşten gün boyu yararlanmak amacıyla sabit sistemlerin güneye bakması önem teşkil edip, enerji verimliliğini artırdığı bilinen bir gerçektir.

    Uzaktan İzleme SistemiSantralde kullanılan takip sistemi uygulaması sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun, Wi-Fi bağlantınız olduğu sürece sistemi uzaktan kontrol edebilirsiniz. Bu sistemde mevcut üretimi görüntüleyebilir, ne kadar tasarruf yaptığınızı ve engellediğiniz karbon salınım miktarını da görebilirsiniz. Portal sayesinde tesisin durumunu kontrol edip, canlı verileri görüntüleyebilirsiniz. Raporlama araçlarını kullanarak geçmiş performans verilerini de kontrol edebilirsiniz. Arıza durumunda ilgili kişilere bildirim göndererek arızaya en kısa sürede müdahele etmenize olanak sağlar. Günlük, haftalık , aylık ve yıllık verilere erişebilir tesisin performansını inceleyerek raporlayabilirsiniz. Sisteme meteoroloji istasyonu ekleyerek sistem performans oranını ölçebilir ve aylık, yıllık verilere göre kıyaslama yapabilirsiniz.

    Smart Meter: Smart meter üretilen enerjinin tamamı tüketilmek istenilen yerlerde tüketimi baz alarak sistemin şebekeye enerji transferi sağlamaması görevi yapmaktadır.